måndag, november 07, 2011

Varför behålla euron i Grekland?

Det blir dyrt att lämna euron. Stora nedskärningar väntar. Bankrusningar kostar 60 mdr €. Exporten innehåller mycket import. Turisterna blir skrämda av sociala oron. EU:s subventioner kan dras in.

Idag 7/11-11 intervjuas Arthur van Slooten, strateg på franska storbanken Société Générale, i DI om Greklands framtid i eurozonen. Han framför ett antal argument mot att Grekland skulle lämna euron och menar att det då finns en risk för ett fall i BNP med 25 procent. Det blir för dyrt för Grekland. Någon risk för ökad inflation - närmast hyperinflation - som svenska ekonomer varnat för, nämner han inte (bart 3/10).

Det första argumentet är att Grekland har ett budgetunderskott. van Slooten säger:
"Om landet går ur euron måste de skära ner det omedelbart den hårda vägen. Det betyder att regeringen inte har några pengar att betala ut. Istället kommer den att utfärda ett slags skuldsedlar som blir den nya drachmern och inte särskilt accepterad."
Någon förklaring till att det inte istället blir den nya sedelpressen som trycker drachmer som finansierar statsutgifterna ger han inte. Istället pekar van Slooten på den "politiska ilskan" från andra EU-länder som skulle medföra att Grekland riskerar att förlora stödet från EU:s strukturfonder och den gemensamma jordbrukspolitiken, Cap, vilket skulle leda till en förlust på 5-8 procent av BNP. Detta gäller för en "oordnad betalningsinställelse" - alltså inte ett väl förberett utträde.

"Det skulle också minska alla incitament investera i landet" och det skulle ta tid att återfå förtroendet.

Den sociala oron skulle fortsätta menar van Slooten. Det leder till förlorad produktion och till att turister tvekar att resa till landet.

Det grekiska banksystemet riskerar att kollapsa eftersom folk skulle rusa till bankerna för att ta ut pengar. "Vi uppskattar att det skulle behövas runt 60 miljarder euro för detta." Här gäller det bankstöd över natten, enligt van Slooten. Övriga länder skulle tydligen få ställa upp med detta stöd för att hindra "spridningseffekter i finanssektorn".

Argumentet att ett euroutträde skulle gynna ekonomin genom att underlätta att sälja grekiska varor och locka turister är ohållbart enligt Société Générale. Stödet för detta motargument är att grekiska varor har ett stort importinnehåll och att ett utträde skulle ifrågasätta ett fortsatt medlemskap i EU. Det skulle i sin tur leda till höjda tullavgifter och behov av omförhandling av handelsavtal.

Jag får intrycket att Arthur van Slooten har negativa förutfattade meningar om ett euroutträde. Argumentationen verkar ganska tunn och bitvis långsökt. Varför skulle BNP sjunka 25 procent? (Intervjuare Mattias Mauritzon)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

2 Comments:

At 08 november, 2011 18:09, Blogger ProfessorPelotard said...

Greece - Eurozone or Not? Slavery or Freedom?

 
At 09 november, 2011 18:56, Blogger Danne Nordling said...

Tack för en intressant länk. Tyler Durden har en optimistisk syn på hur enkelt det skulle vara att lämna euron. I mitt tycke tar han alltför lätt på riskerna för hög inflation och faran att grekerna inte får låna utomlands efter en hel bankrutt.
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home