K-G Bergström var snäll mot Reinfeldt
TV-programmet "Rakt på" hade Fredrik Reinfeldt som intervjuoffer. Men han klarade sig bra eftersom frågorna var vänliga. Bensinskatten inget vallöftessvek. Försvarets nedskärningar varken finanspolitiskt eller säkerhetspolitiskt klarlagda. Och varför minskar inte förtidspensioneringarna?
Inledningen var i och för sig intressant där K-G Bergström fick Fredrik Reinfeldt att medge att det skulle vara enkelt för en terrorist och flygplanskapare att spränga regering, riksdag och kungahuset genom att krascha planet vid riksdagens öppnande om en vecka. Inget luftvärn finns och attackflyg finns i Såtenäs i Västergötland. Men flygförbud utfärdades idag med anledning av Lula da Silvas statsbesök men inte vid öppnandet.
Visst, det var ju intressant men tog bort tid från de 20 minuter som Reinfeldt var där. Vi fick veta att det skall bli nystartsjobb även för den offentliga sektorn. Men vi fick inte veta varför åtgärderna mot ohälsan förutses bli otillräckliga till 2009. Detta gällde i synnerhet förtidspensioneringarna vilket Reinfeldt aktivt erkände. Detta misslyckande är själva nyckeln till turbulensen kring försvaret. Om arbetsutbudet hade ökat genom minskad ohälsa hade arbetslösheten varit grovt sett lika mycket större. Och då hade man inte kunnat tala om risk för överhettning och räntehöjningar. Detta hade i sin tur kunnat förenas med en skattesänkning utan så stora besparingar på försvaret.
Bensinskatten kommer att höjas (med 17 öre per liter inkl m rapporterade Aktuellt efter programmet). Detta är ett svek mot både moderaternas och kristdemokraternas vallöften. Sådant borde inte få passera utan att brännmärkas. Dessutom skulle Bergström ha kunnat ifrågasätta det vettiga i att höja bensinskatten i syfte att åstadkomma en klimatförbättring. SIKA har ju visat att det krävs enorma höjningar för att det skall bli någon påtaglig effekt. Det beror delvis på att det är lastbilstrafiken som ökar och den är inte så känslig för prishöjningar eftersom dessa kan övervältras på konsumenterna. Det är först när järnvägarna blir avsevärt billigare som det kan bli någon större effekt. I mars utlovade Andreas Carlgren snabba åtgärder för detta.
Reinfeldt fick också oemotsagt hävda att regeringen sänker skattetrycket till 46-47 procent av BNP. Hur skulle detta vara möjligt när skattesänkningarna i stort sett är finansierade? Det beror naturligtvis på att BNP ökar kraftigt utan att skattebaserna ökar lika snabbt. Då minskar kvoten automatiskt. Men risken är stor att det omvända blir fallet när tiderna blir sämre.
Att regeringen är impopulär medgav Reinfeldt. Men det märkliga var att han inte försvarade a-kassans fördyring eller det orättfärdiga i att ha en förmögenhetsskatt som innebär att hela realräntan går bort i skatter. Även omläggningen av fastighetsskatten borde kunna försvaras med räkneexempel som visar att "de rika" inte tjänar på den i de flesta fallen. Att frågorna är snälla betyder inte att statsministern skall avstå från att försvara sin politik mot beskyllningar att han bara gynnar de rika. Några hundralappar till de lågavlönade nästa år, som han försökte med, hjälper inte, som vi redan sett i större skala i år.
Greppet med kommentarer från Bengt Westerberg och Gudrun Schyman var välgörande. Det visade hur rätt Jan Björklund hade när han på landsmötet sade att feminismen måste tas tillbaka från tokvänstern med djur och talibaner som grund för manskritiken.
"Till sist" var Bergströms egen slutkommentar. Han konstaterade där att Mikael Odenberg precis som jag skrev i torsdags måste ha blivit personligen frustrerad av Anders Borgs framfart mot försvaret och honom själv som var den ursprunglige finansministerkandidaten.
Andra bloggar om: Rakt på, Reinfeldt, regeringen, moderaterna, skatter, politik på intressant.se
Etiketter: bilskatt, partipolitik höger
4 Comments:
Tack för kommentaren på min blogg. Har nu läst din analys också som träffar helt rätt. Även om jag kanske inte delar dina politiska/ekonomiska utgångspunkter helt och fullt :)
Men det gjorde jag inte heller för 25 år sedan när jag hörde dig på en debatt i gymnasiet :)
hlsn
Peter
Förtidspensioneringarna
Om det antas att de förtidspensionerade har nedsatt arbetsförmåga pga handikapp eller sjukdom, så borde det inte vara några problem att låta dessa personer få behålla sina låga pensioner samtidigt som de får möjligheten att erbjuda sin arbetskraft till en lägre lön.
Detta är inget utnyttjande från arbetsgivarens sida eftersom en individ endast kan få en lön i förhållande till sin produktivitet. Om det visar sig att dessa individer har en hög produktivitet och får en lön som är högre än förtidspensionen, så bör förstås pensionen dras bort.
på tal om föprtidspensioner:
Den största risken för människor att bli utbrända och psykiskt sjuka är om man får en lättare åkomma och tvingas in i försäkringskassecirkusen. Får man ont av en olycka blir man galen på kuppen. Handläggarna motarbetar alla försök till rehabilitering och satsar istället på utmattning av individen med förtidspension som mål. Istället för att bekosta en billig rehabilitering drar man ut på processen och betalar sjukpenning i flera år. Samtidigt dränks man i papper, de som inte slarvas bort alltså, och handläggningstider som är absurda. Inte sällan hinner läkarintyg att bli för gamla när ärendets väl tas upp och man uppmanas skicka in ett nytt. Givetvis ligger även detta intyg i över ett år och blir för gammalt. När det väl blir rätt nekas man all ersättning även om sveriges bästa läkare är eniga om att man är sjuk. Försäkringsläkaren vet alltid bäst. Länsrätterna blir följdaktligen översvämmade med ärenden som är solklara. Om de nu hade fått alla handlingar. Standard är att de viktigaste sidorna i akten "glöms bort" så fallet avgörs till ens nackdel. Visst älskar vi försäkringskassan i Kristianstad? Husmark borde titta närmare på det som folk blir sjuka av, de svenska myndigheterna. Kanske komma med förslag på nya rutiner för att förhindra utslagning på grund av statligt o-ingripande. Sjukskrivningarna är en tickande bomb som redan pyser och sprakar. när smäller den?
Förtidspensionerna: Om man börjar jobba heltid dras pensionen in även om lönen är mycket låg på grund av låg produktivitet. Därför måste lönen vara större än förtidspensionen. Men en liten skillnad är ändå inte attraktiv.
Morötterna är således otillräckliga.
Därför har regeringens politik mot utanförskapet till stor del misslyckats och helt följdriktigt lägger man idag fram förslag som skall skärpa politiken.
/DNg
Skicka en kommentar
<< Home