onsdag, januari 20, 2010

Var finns jobbpolitiken?

Partiledardebatten handlade till en del om politiken för nya jobb. Oppositionens angrepp misslyckades. Men Reinfeldt utnyttjade inte situationen. Socialdemokraternas "jobbkongress" hade ju ingen politik för nya jobb.

Idag 20/1 är det partiledardebatt i Riksdagen. Den måste ses som en formering inför årets valrörelse. Huvudfrågorna verkar bli jobben och statsfinanserna. Men valet kan ändå avgöras av hanteringen av sjukförsäkringsfrågan trots att denna inte fick någon större plats i partiledardebatten. Den frågan kan komma att drivas av media utan att politikerna behöver bli aktiva. Men sannolikt kommer den mediala fokuseringen att minska och då måste oppositionen dra fram sjukförsäkringen igen, vilket den inte gjorde i partiledardebatten.

Den rödgröna oppositionen med Mona Sahlin (s) i spetsen försökte göra gällande att regeringens politik hade misslyckats. Det skulle vara regeringens fel att "utanförskapet räknat med samma metod som före valet", som Lars Ohly (v) uttryckte saken, nu är 70 000 personer större.

Håller detta enkla argument i den fortsatta debatten? Fredrik Reinfeldt (m) replikerade med en fråga till Mona Sahlin: "Var finns jobbpolitiken?" Den handlar om Socialdemokraternas förslag till ekonomisk politik och om Sahlin kunde peka på något socialdemokratiskt styrt land i Europa som klarat sig från finanskrisens effekter. Den debatten utvecklades inte vidare trots att det finns stora möjligheter i "jobbkongressens" material, om någon kommer ihåg denna?

Naturligtvis klarar inte oppositionen en saklig debatt om en alternativ jobbpolitik. De poänger som kan utvinnas är begränsade. Dessutom förutsätter de en kunskap hos åhörarna om nationalekononomi och ekonomisk politik som inte finns längre. Men det hindrar inte att man kan använda arbetslösheten och utanförskapet som slagträ i debatten. Ohly försökte flera gånger i den senare delen av debatten. Han fick dock svar från Maud Olofsson (c) att de sjukskrivna minskat med 100 000 personer och att antalet personer i förtidspension sjunkit under 500 000.

Tidigare skulle jag ha bedömt att regeringen skulle ha haft en god chans att återhämta en god del av underläget i opinionsundersökningarna genom att ha ett övertag i sak. Den ökade arbetslösheten beror inte på att regeringens jobbpolitik skulle ha misslyckats utan på att exporten har minskat till följda av finanskrisen. Detta nämnde Reinfeldt mera passivt. Men politik handlar om att utnyttja ett sakligt övertag - inte att nämna det. Därför är jag inte säker på att Alliansen kan gå till motoffensiv med ett starkt väljarpolitiskt budskap. Alliansen har gång på gång visat sina svagheter på detta område. Partistrategerna verkar vara väljarpolitiska amatörer.

Den andra frågan, om statsfinanserna, är kanske lättare att klara från attacker. Det går inte att kritisera regeringen för att statsfinanserna är svaga. Men oppositionen försökte ändå med argumentet att regeringen gjort ofinansierade skattesänkningar. Motargumentet var att Socialdemokraterna skulle ha ökat de offentliga utgifterna istället. De skulle också ha varit ofinansierade. Att budgetunderskottet skulle leda till ett "statsfinansiellt moras" är inte längre ett argument. Men så sent som i augusti utgjorde detta ett tungt resonemang från S.

Anmärkningsvärt utöver detta är att Mona Sahlin i början av debatten explicit använde ett marxist-leninistiskt slagord för att karaktärisera sin politik:
"av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov"
(Mona Sahlin)
Detta var något som hon uttryckte på ett annat sätt vid den extra partikongressen i slutet av oktober 2009. Nu har hon valt att helt ordagrant ta Lenins formulering i sin mun. Lenin hade hämtat denna från en skrift av Marx, som länge var opublicerad. Han hade i sin tur fått den från statssocialisten Louis Blanc som var aktiv under revolutionen 1848.

Var fanns resultaten från denna "jobbkongress"? Varför fick vi inte höra om det program för nya jobb som denna extra partikongress sammankallats för att utforma? Beror det på att den var en bluff? Var finns jobbpolitiken?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

7 Comments:

At 20 januari, 2010 16:18, Anonymous Per 99 said...

Jag tycker inte att något av blocken har någon politik för arbete och företagande, för det måste de sänka skatterna på just arbete och företagande, men alla politiker verkar ha extremt svårt för att sänka skatterna i någon märkbar omfattning.

Sedan måste jag säga att debatten var extremt tråkig som vanligt kan tilläggas, det är samma klyschor och floskler, alla pappegojar partilinjen, inga nya idéer och visioner om hur Sverige skall bli ett framgångsrik i världen. Varför ingen angriper MP för att vilja avveckla kärnkraften och därmed industri och välstånd som medför att vi alla svälter och fryser ihjäl.

Det känns som om denna valrörelse kommer att bli mycket plågsam med samma gamla vanliga dravel.

Efter årskiftet så lever vi nu alla i det nya EUSSR, en byråkratisk diktatur som styrs av en politbyrå efter att EU eliten lyckats trycka igenom Lissabon fördraget efter att kört över tre folkomröstningar och 24 länder fick inte folkomrösta om diktatur inträdet, Alliansregering överlämnade vårt land till diktaturen med varm hand.

Från och med nu kommer motståndet mot EU att öka bland folken i Europa, när fler och fler Kafka och Orwell liknande lagar, regler och skatter kommer att förpesta medborgarnas liv. EU makten kommer att bli mer och mer korrupt och besluten sker längre och längre bort från folket utan insyn i processen. EU är en guldgruva för politiker och byråkrater men en börda för folket, välkommen till EUSSR.

Tackar vet jag Nigel Farage i UKIP när han framför kritik i EU parlamentet, då somnar man inte i alla fall, här är två lysande och mycket humoristiska tal som kraftigt kritiserar EU kommisionen och Lissabonfördraget:

http://www.youtube.com/watch?v=YWSYMpuCFaQ

http://www.youtube.com/watch?v=0vBqyG6qYXE&feature=related

 
At 21 januari, 2010 00:35, Anonymous Anonym said...

Sahlin sade "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov"

Jag tyckte att det var lite trist att ställa in jul och nyårssemestern för att se till att leveransen till kunden i USA kunde levereras i tid så vi skulle kunna upprätthålla en viktig kunds förtroende. Men inte har det förändrat mina behov. Så enligt Sahlin skall jag inte ha något ekonomiskt utbyte för att jag ställde in ledigheten (det var efter min förmåga) jämfört med de som föredrog en bättre solsemester i Thailand?

Tror verkligen Sahlin själv på att ett samhälle enligt dessa principer skulle fungera?

/Eskil

 
At 21 januari, 2010 17:55, Anonymous Anonym said...

Vi får verkligen hoppas sosseblocket vinner valet, annars är detta Land kört. Moderatstyrda alliansen har ingen politik det är bara skattesänkningar och ökande klyftor de vill skapa.
Alliansen säger sossarna förtidspensionerade 140 om dan. Alliansen de kastar ut 148 ur sjukförsäkringen varje dag
dessutom låter de 343 varje dag bli arbetslösa.
Vi behöver en ny regim en som sätter igång bostadsbyggande minskar den ekonomiska klyftan mellan grupper i samhället.
Gör skatten rättvis för alla
så inte sjuka, arbetslösa, liksom pensionärer ska behöva skatta mer på lika inkomst.
Det är hög denna allians lämnatr in. en regim som enbart tar från svaga grupper för att överföra det till välbeställda är ingen regim för folket. Det är en regim för överklassen.
Dessa klarar sig nog ändå de behöver inga fler reformer som gör dem rikare.

 
At 22 januari, 2010 02:21, Anonymous Tom said...

Anonym, Er politik går alltså kort sagt ut på höjda bidrag och sänkta skatter? Inte ens vänstern tror väl längre på inflationens magiska helande makt, så svenskarna kommer därmed få se en lånefinansierad brasa ifall detta vältrimmade gäng av spendersamma kommer till makten.

Statsminister Sahlin, Rom brinner. Varsågod, er fiol.

 
At 22 januari, 2010 11:15, Anonymous Anonym said...

Svar till Tom; Sossarnas politik går inte alls ut på höjda bidrag.
Önskvärt är nog från många socialistiska röstare att fallskärmar, bonusar pensionsavtal och dylikt tas bort.
Dessa bör också få a-kassa, pension som övriga.
Socialförsäkringarna dessa bör höjas samt sjukförsäkringen rivas upp.
Det är viktigt att vi alla hjälper till att finasiera dessa försäkringar och inte enbart sliter ihop bidragen till välbeställda.
Den politik högern kör med är att ta från de svaga och ge till välbeställda.
Därför är det viktigt att socialförsäkringarna ger en rimlig ersättning så folk får ett liv inte enbart till överlevnad.
Även skattehöjningar alternativt skattesänkningar för sjuka, arbetslösa, pensionärer är man skyldig dessa. Enbart under borgarnas mandatperiod har dessa betalat nära 40 000 mer i skatt än löntagarna i snitt.
Det är en orättvisa som måste förändras.
Borgarna säger de vill ge en sjuksköterska mer i lön.
Det stämmer inte tar man bort skattebasen och göder välbetsällda finns inga pengar att höja dessa sjuksköterskors löner.
Det de får i skattesänkning äts upp av höjda avgifet till a-kassa eller övriga höjda avgifter.
En större skatteinkomst för staten skulle ge en sjuksköterska mer i lön. Så är det bara.
Detta för att skattesänkningarna gynnar mest de som har mest.

 
At 23 januari, 2010 22:35, Anonymous Tom said...

Först ska (s) inte höja bidragen, påstår anonym, sedan vandrar vi igenom alla de bidrag som ska höjas, tillsammans med lite förljugna påhopp och falskt indignerade personangrepp. Som vanligt; samma gamla skamlösa förljugenhet och brist på medmänsklighet.

Dock intressant att se att vänstern ämnar höja skatterna med 3333 kr/månad för löntagare. Fundera på den, väljare.

 
At 07 februari, 2010 19:36, Anonymous Anonym said...

Bidrag till direktöer och sådant behöver inte höjas de bporde påföras 100% skatt.
Socialförsäkringar är inga bidrag men det är fallskärmar och liknande för dessa betalar inte in till dessa utan låter arbetarna slita ihop till det.
Sossarna tänker sänka skatten precis som moderaterna vilket borde glädja även moderater.

Skillnanden är att sossarna ska sänka skatten för pensionärer höja ersättningen i a-kassan samt förbättra sjukfrörsäkring samt reformera så det blir 80% under hela sjuktiden utförsäkring ska inte ske.

Sedan att detta får betalas av välbeställda som av alliansen fått överdrivet stora skattesänkningar är inte mer än rätt.
Alliansen tog ju poengar från a-kassan från sjuka.
och från pensionärer och har inte kompenserat dessa en enda krona med skattesänkningar
Så det är bra sossarna sänker skatter för rätt grupp i Samhället.

 

Skicka en kommentar

<< Home