Hur ska Reinfeldt vinna valet?
Om regeringen kan vinna tillbaka några procent av väljaropinionen kan en ny minoritetsregering bildas 2014. Men vilken fråga kan ge dessa extra procent?
SCB:s stora väljarundersökning, som görs två gånger om året, visar idag att de rödgröna skulle få 49,8 procent av rösterna och Alliansen 39,7. Tillsammans med SD får Alliansen 49,0 procent. Därför skulle Stefan Löfven kunna bilda en majoritetsregering och SD:s vågmästarroll skulle gå förlorad. Kommentarerna har därför fokuserats på hur Löfven respektive Fredrik Reinfeldt skulle kunna locka SD:s sympatisörer.
Löfvens gamla strategi att angripa Centern så att partiet åker ut ur Riksdagen talas det inte mycket om. (C får 4,7%.) Istället fokuserar man på att Löfven måste försöka få tillbaka en del av de 15 procent av de manliga LO-medlemmarna som nu sympatiserar med SD. Löfven har i TV menat att arbetskraftsinvandringen ska begränsas. Tanken är att det inte ska tas in personer från utlandet för att besätta jobb som arbetslösa i Sverige kan få istället. Det gäller både inrikesfödda och tidigare invandrare. LO-medlemmarna kanske kan attraheras av ett sådant budskap, särskilt om det kombineras med det klassiska argumentet att invandringen pressar tillbaka löneökningarna.
Fredrik Reinfeldt |
Reinfeldt har ett helt annat problem även om en del kommentatorer menar att han ska försöka få tillbaka SD-sympatisörer genom satsningar på rättspolitiken. Enligt SCB har visserligen 1,9 procentenheter av SD:s tillskott sedan valet kommit från M mot 0,4 pe från S. Men Reinfeldt kan inte vinna ens relativ majoritet genom att ta röster från SD. Han måste ta röster från S och MP. Moderaterna har tappat 1,9 pe och FP 1,0 pe till S.
SD har ett liknande problem. För att behålla vågmästarställningen är det meningslöst att ta fler röster från Alliansen. Dessa måste komma från de rödgröna. Kanske man kan se SD:s opposition mot höjningen av brytpunkten ("ingen skattesänkning för de rika") som ett led i detta spel. Sannolikt kommer vi snart att få se explicita utspel mot arbetskraftsinvandringen för att möta Löfvens offensiv mot LO-medlemmarna.
Men vad ska Moderaterna och Alliansen vinna på för frågor? Arbetslösheten är inget framgångsområde. Skolan har genom PISA blivit ett nytt sänke där S redan tidigare tagit initiativet. Sjukvården är ett defensivt område. Äldreomsorgen är inte heller något att skryta med. Frågan om vinster i välfärden har regeringen till stor del förlorat. Sjukpenningförsäkringen börjar åter segla upp som ett problemområde. Sänkta skatter med jobbskatteavdrag har inte gett någon utdelning. Ekonomin går inte lysande och någon internationell kris, som skulle ge samling, ser inte ut att komma före valet. Att få kring 47-48 procent, som Reinfeldt anser nödvändigt i SvD, verkar orealistiskt.
Så vad återstår för regeringen? Ska det bli arbetskraftsinvandringen? Kommer vi att få se en "triangulering" av Löfvens vilja att begränsa denna? Det skulle kanske attrahera LO-medlemmarna? Men det kanske redan är för sent? Och någon idiotisk vänstersväng à la Sahlin är knappast att vänta.
DN Läs även andra bloggares åsikter om arbetskraftsinvandring, Löfven, Reinfeldt, val 2014, partisympatier, SCB, väljaropinion, politik på intressant.se
Etiketter: partipolitik höger