Arbetstidsförkortning och medborgarlön
Miljöpartiets 35-timmarsvecka skulle sänka levnadsstandarden med 2,7 månadslöner. Tillsammans med demografiska krav mm sänks standarden med 4 månadslöner. En basinkomstgaranti skulle också leda till att folk arbetar mindre, vilket är syftet. Men det skulle leda till ilska hos dem som skulle tvingas försörja de lågproduktiva.
Nu börjar mera eskapistiska samhällsförbättringsförslag dyka upp i debatten. Det började med att Miljöpartiets partikongress körde över partiledningen och fastställde att partiet ska verka för 35-timmarsvecka. Igår publicerade SvD på sin webbsajt ett inlägg om medborgarlön som alternativ till den "misslyckade arbetslinjen".
Dessa två förslag har grundligt kritiserats flera gånger tidigare. Men varje gång de framförs på nytt verkar det som om förslagsställarna aldrig hade hört talas om kritiken. Den här gången finns det dessutom en allt större insikt om att arbetslösheten nu till största delen är strukturell - dvs löneläget för okvalificerade jobb är högt och därför är jobben få, samtidigt som antalet lågproduktiva personer har ökat.
Principiellt sett är en arbetstidsförkortning med dagens stora tjänstesektor (ofta skattefinansierad) en mycket dyrbar reform. Även en övergång från 40 till 35 timmars arbetsvecka blir dyr. Först måste lönerna sänkas med 12,5 procent. Det sänker levnadsstandarden med 1,5 månadslöner (bloggart jan-12). Men det räcker inte med detta.
Den offentliga sektorn kan inte minska sin produktion med 12,5 procent. Där måste man anställa 16,5 procent fler läkare, sjuksköterskor, forskare, lärare, barnskötare, äldrevårdare, poliser, brandmän, byrådirektörer och andra administratörer m fl. Tanken att detta behov skulle tillgodoses av de arbetslösa i Husby m fl upploppsområden framstår som absurd. I runda tal måste 5 procent av de sysselsatta överföras till den offentliga sektorn vilket motsvarar en skattehöjning med 5 procent av BNP. Det betyder att runt 10 procentenheter av medborgarnas arbetsinkomster går bort i en skattehöjning - eller 1,2 månadslöner.
Orealistiskt MP? |
Medborgarlön kan konstrueras som en basinkomstgaranti (BIG) som alla vuxna i aktiv ålder erhåller från staten. En annan variant är negativ inkomstskatt (NIT) som kan ses som ett generellt socialbidrag, vilket trappas ned i takt med ökade arbetsinkomster. I SvD förespråkar Lennart Fernström på Fria Tidningen ett system med BIG på sannolikt 10 000 kr/månad (se basinkomst.nu). Det är ca 50 procent mer än MP:s nu nedlagda krav.
Fernströms syfte är inte att skapa fler jobb. BIG skulle tvärtom kunna användas för att pressade människor skulle kunna arbeta mindre. De lågproduktiva skulle aldrig behöva arbeta om de nöjde sig med basinkomsten finansierad av de arbetande skattebetalarna: "För dem som idag står utanför arbetsmarknaden ger medborgarlön en trygghet och frihet från myndigheternas påfund." Han försöker inte som andra debattörer göra gällande att en rad andra bidrag skulle kunna avskaffas för att göra reformen billigare. Det kanske beror på att han insett att detta argument i stort sett är felaktigt. Det är i stort sett enbart socialbidragen som skulle kunna reduceras kraftigt. Övriga bidrag har ett speciellt syfte som inte skulle försvinna vid införandet av BIG.
Medborgarlön är en omöjlig idé när det är så att den demografiska utvecklingen (enl ovan) kräver att vi arbetar mera. För att ge möjligheter till de lågproduktiva är det inte heller ett liv i sysslolöshet som är lösningen (förutom att detta skulle väcka ilska hos skattebetalarna) utan istället specialanpassade arbetsuppgifter och utbildning som tar till vara den lilla produktivitet som ändå finns bland dem.
Läs även andra bloggares åsikter om arbetstidsförkortning, medborgarlön, basinkomstgaranti, BIG, arbetslöshet, 35-timmarsvecka, miljöpartiet, ekonomi, politik på intressant.se
Etiketter: nationalekonomi, offentliga sektorn