Klas Eklund SEB godkänner expansiv politik
Den svaga arbetsmarknaden motiverar expansiv finanspolitik, menar SEB:s ekonomer. Det strider mot varningarna nyligen från tre professorer. Men trots underfinansiering blir det bara 30 000 nya jobb 2007.
I dagens media (31/8) rapporterar man om SEB:s konjunkturprognos (pdf) med uttalanden av chefekonomen Klas Eklund. Huvudbudskapet är att det går hyfsat bra för Sverige. De varningar för expansiv finanspolitik när ekonomin växer som uttalats av Hamilton, Jonung och Ingemar Hansson får inget stöd av Eklund. Han säger i SvD 31/8:
- Det är svårt att kalla det för en procyklisk politik när arbetsmarknaden är svag. Jag har svårt att hetsa upp mig för det här. (Klas Eklund)
Anmärkningsvärt är också att Eklund helt har svängt i synen på räntan. I DN 16/3 menade Eklund att det inte var någon större vits att sänka räntan eftersom efterfrågan redan var god (se bloggen 17/3). Nu vill han inte kritisera Riksbanken för räntesänkningen i juni och tycker inte att en höjning från 1,5 till 2 procent, som andra bedömare förordar, är motiverad. En höjning av räntan kommer tidigast i mars 2006.
Denna räntehöjningsprognos implicerar att Riksbanken då skulle bedöma att det i mitten av 2007 blir så stor brist på arbetskraft att inflationen går över 2 procent. Det är alltså samtidigt som förvärvsavdrag och sänkt a-kassa samt rigorös kontroll av sjukskrivningarna modell fp har fått effekt. SEB:s ekonomer antar nämligen att Alliansen vunnit valet och börjat införa sin nya politik.
Men var det inte ökat arbetsutbud, så att ökad efterfrågan på arbetskraft skulle kunna tillgodoses, som var vitsen med Alliansena politik? Hur kan den då leda till inflation?
Det är tydligen så att effekten av den borgerliga politiken inskränker sig till 0,7 procents sysselsättningsökning eller 30 000 personer 2007. Men eftersom detta kommer efter en ökning med 1,1 procent 2006 eller 50 000 personer till följd av nuvarande regeringspolitik kan naturligtvis en dålig matchning på arbetsförmedlingarna och bristande effekter av utbudspolitiken leda till brist på arbetskraft tots att det fortfarande finns bortåt 800 000 egentligt arbetslösa kvar 2007.
Även om SEB räknat försiktigt på hur stora skattesänkningar en ny regering förmår genomföra till 2007 framstår 30 000 nya jobb som ett tämligen ynkligt resultat av den nya politiken. Ändå har SEB räknat med att Alliansen också kommer att bedriva expansiv finanspolitik 2007 om än i mindre omfattning än Persson-administrationen. (Underfinansieringen motsvarar 0,25 procent av BNP 2007 mot 1,25 procent 2006.) Det skulle vara intressant att beräkna hur effekterna av vad Alliansen formellt har föreslagit idag skulle slå på sysselsättningen (och med neutral finanspolitik).
Persson kontrar med överbud