Acceleratorn har destabiliserat flera länder
Politikernas kunskaper om vad som gör samhällsekonomin instabil förefaller att ha förlorats under de senaste årtiondena. En så enkel mekanism som att låga räntor kan ge upphov till höga bostadspriser som sedan sjunker ihop verkade man inte ha känt till i USA, Irland eller Spanien under 00-talet. Det svenska exemplet, som gällde den kommersiella fastighetsmarknaden i slutet av 80-talet, gav tydligen inte upphov till någon eftertänksamhet.
Den icke-finansiella motsvarigheten tycks vara ännu mera okänd. Nationalekonomerna har dock diskuterat detta fenomen som acceleratoreffekten (Wp, eng). En enkel beskrivning pekar på att en investeringsökning (genom t ex en prisuppgång på bostäder) ger upphov till minskad arbetslöshet, ökad inflyttning till städerna och ökade löner med ökat behov av produktion som följd. Denna ökning fordrar ytterligare investeringar som förstärker effekten osv.
Speciellt destabiliserande är en överdriven ökning av bygginvesteringarna. Byggnader såsom kontor, butiker och bostäder kommer att stå kvar i åtskilliga år och därmed utgöra ett hinder mot ytterligare bygginvesteringar. En långsiktigt ohållbar nivå på bygginvesteringarna kommer därför inte att kunna anpassas nedåt i långsam takt. Acceleratorn ger omvänt upphov till en abrupt minskning av produktionen av byggnader. Ökad arbetslöshet minskar efterfrågan på bostäder, kontor och butiker. Utflyttning förstärker tendensen. Detta minskar efterfrågan ytterligare. Samtidigt sjunker priserna och lönsamheten i nya bygginvesteringar minskar drastiskt.
Källa: Konjunkturinstitutet mars 2012 |
Inte ens en så enkel mekanism som att utbyggnaden av olika IT-tjänster kan gå in i ett lugnare skede tycks politikerna och företagsledningarna varit medvetna om. IT-bubblan i slutet av 90-talet var ett finansiellt fenomen som förstärkte sig själv genom acceleratoreffekter. Men även på den reala sidan skedde en produktionsökning som medförde överkapacitet på investeringssidan när produktionen gick in i en långsammare ökningstakt.
Under 90-talet råkade flera "emerging markets" ut för valutakriser till följd av acceleratoreffektens skenbart välgörande verkningar som i slutändan övergick i katastrofer med Asien-krisen 1997 som typiskt exempel (bart okt-10). Denna började med Thailand som höll fast växelkurs samtidigt som pengar från Europa och Japan sökte sig till investeringsprojekt i landet. Detta valutainflöde ledde till en kreditexpansion som ökade byggandet och höjde fastighetspriserna. Lönerna steg och importen av konsumtionsvaror ökade. Handelsunderskottet blev till slut ohållbart och Thailand devalverade till slut i juli 1997. Dollarn steg med 60 procent - bahten sjönk nästan 40 procent. Likheter finns med dagens Spanien.
I Spanien drevs byggandet upp till 16 procent av BNP när utvecklingen till slut vände 2007-08. Då hade bostadspriserna stigit nominellt 12 gånger sedan 1984, se nedanstående diagram:
Nominell bostadsprisutveckling i Spanien 1984-2012 |
Bytesbalansunderskottet steg från några procent av BNP till 6 procent under början av 00-talet och 10 procent 2007-08. Därefter har det sjunkit kraftigt och förutses bli 1 procent 2013. Någon devalvering har inte varit möjlig genom euromedlemskapet. Istället måste Spanien bedriva åtstramningspolitik.
Bidragande till Spaniens kris och acceleratoreffekten är den starka ökning av befolkningen som skett sedan slutet av 90-talet. Då hade befolkningen stannat vid ca 40 miljoner. Därefter ökade befolkningen med omkring 25 procent - till officiellt 47 miljoner samt med 3 till 5 miljoner illegala immigranter. Ökat byggande med tyskt kapital ledde till fler jobb och inflyttning med behov av ännu mer byggande osv. Det inströmmande kapitalet möjliggjorde en kreditexpansion och en privat skuldsättning som ledde till den starka prisökningen.
När expansionen inte längre kunde fortsätta sjönk bostadspriserna och byggandet minskade. Arbetslösheten ökade och folk flyttade ut från de nya bostäderna. Byggandet minskade ännu mera och arbetslösheten steg ytterligare. Ovanpå detta kom regeringens åtstramningar. Prognosen för arbetslösheten från EU-kommissionen är 24,4 procent för 2012 (pdf) mot 8,3 år 2007.
Acceleratorfenomenet är inte att leka med. Det gäller att inte få överhettning. Därför borde åtstramningarna sättas in när det går allt bättre istället för när allt ändå är nattsvart. Men det är kanske ännu svårare för dagens popularitetssökande politiker. Nu har man ändå en kris att peka på. Att strama åt när det går bra strider mot medborgarnas nationalekonomiska föreställningar. Och numera är det folket som är experterna...
Läs även andra bloggares åsikter om acceleratoreffekten, Spanien, bostadsbyggande, bostadsbubbla, överhettning, kris, stabiliseringspolitik, nationalekonomi, euron, ekonomi, politik på intressant.se
Etiketter: nationalekonomi