Det är ojämlikheten som är genetiskt kodad
Små barn 3-6 år är emot lika fördelning till 35-60 procent. Om de dessutom måste dela med sig är 70-95 procent emot jämlikhet. När det gäller missunnsamhet är 80 procent av de äldre barnen för. Mycket tyder på att ojämlikhet och delvis oginhet är genetiskt kodad.
I Vetenskapsradion uppmärksammades en artikel i Nature nr 463 (25/2 2010) av E Tricomi et al med rubriken "Neural evidence for inequality-averse social preferences". Rubriken för radions inslag var "Jämlikhet styrs av biologi". Man menade att det finns ett inbyggt motstånd mot ojämlikhet hos människan:
"att inte vilja roffa åt sig allt på andras bekostnad, är inprogrammerat i hjärnan och inte i första hand en effekt av social anpassning."Men att något går att mäta med magnetkameror (functional MRI) i form av aktivitet ihjärnan är inte detsamma som att dessa attityder eller beteenden är genetiskt inkodade. Författarna skriver inte någonstans (i abstract) att så skulle vara fallet. Även en inlärd attityd borde ju kunna ge upphov till hjärnaktivitet.
Försökspersonerna fick först parvis inga eller stora penningbelopp av försöksledaren. Därefter öppnades möjligheten för ytterligare pengar. Det visade sig att man i den "rika" gruppen var mer känslig i hjärnan för ytterligare pengar till andra än till dem själva medan motsatsen gällde för de "fattiga".
Vetenskapsradion låter neurofysiologen Martin Ingvar på KI kommentera med orden:
"Man visar att den som har det bra reagerar annorlunda på ett fördelningsförslag än den som inte har det bra, och den skillnaden är inte tidigare bevisad. Det är ett distinkt nytt steg."Attityderna hos yngre personer är emellertid tydligen annorlunda. I varje fall är beteendet helt annorlunda och ganska kraftigt avståndstagande från en jämlik fördelning. Vetenskapsradion och Marcus Hansson verkar vara okunnig om annan forskning på området som visar motsatsen till Tricomis resultat. Vi har t ex de tre experiment som Nobel-pristippade Ernst Fehr et al skrev om i augusti 2008 i Nature nr 454 och som jag skrev tre artiklar om 2008. Dessutom rörde det sig om barn i åldern 3-8 år som testades, vilket kan ge en vink om det genetiska inslaget. Men man måste läsa hela artikeln för att undvika den tendentiösa presentationen i abstract.
Resultatet av eperiment ett: 35-60 procent av barnen 3-6 år ville inte dela med sig till andra när valet stod mellan ”ett godis till mig och ett eller inget till någon annan”. Den större benägenheten till ”egalitär” fördelning gällde de egna kompisarna.
När sedan i experiment två en kostnad för en själv infördes för att dela lika (man fick avstå hälften till den andre) så steg motståndet mot den ”egalitära” fördelningen till 70-95 procent för gruppen 3-6 år.
I det tredje experimentet ville Fehr konstatera en preferens för jämlikhet. Då visade det sig att 80 procent av barnen 7-8 år ville sätta stopp för att den andre skulle få två godis när man själv bara kunde få ett. Trots att man själv inte kunde få något mera ville man inte unna den andre att få mera. Är det jämlikhet? Jag skulle kalla det avund! Och den verkar bli starkare med erfarenheten.
Widar Andersson (S) har fått för sig att Tricomis rön förklarar varför regeringens jobbskatteavdrag inte blivit någon succé i opinionen inför valet (Folkbladet 26/2). Dick Erixon opponerar. Och Robert Östling på Economistas vänder sig mot att neurologiska studier skulle ge indikationer på det genetiska området. Han hänvisar till att tvillingstudier är mer lämpliga.
Andra bloggar om: jämlikhet, jobbskatteavdraget, ojämlikhet, gener, utjämning, rättvisa, människans natur, egoism, altruism, solidaritet, klyftor, skatter, ekonomi, skatt, regeringen, val 2010, filosofi, politik på intressant.se
Etiketter: utjämning