Växthuseffekten är överskattad med 30 procent
Den förhöjda växthuseffekten baserad på koldioxidhypotesen är 30 procent för stor enligt en forskargrupp från NOAA. Tillsammans med teorin om bruna moln blir det bara kvar drygt 0,2 grader orsakad av mänskliga gasutsläpp.
I en artikel i Science express 28/1-10 rubricerad "Contributions of Stratospheric Water Vapor to Decadal Changes in the Rate of Global Warming" framgår av abstract att förändringar av vattenångan i stratosfären bidragit till uppvärmningen med 30 procent under 1990-talet och reducerat uppvärmningen med 25 procent under 00-talet. Den är skriven av Susan Solomon et al (NOAA).
Klimatmodellerna som förutser en katstrofal uppvärmning vid fortgående utsläpp av växthusgaser har enbart tagit hänsyn till förhållandena i troposfären (upp till 10 km). Därför har de missat förändringar av vattenångan i stratosfären (10-50 km upp). Nu visar det sig att vattenångan påverkas av höga tropiska moln och eftersom den utgör en kraftfull växthusgas har den påverkat temperaturen på ett sätt som inte funnits med i klimatmodellerna. (Se programreferat från Vetenskapsradion.)
Vattenångan i stratosfären började öka redan från 1980 och ökningen pågick under hela 1990-talet. Samtidigt ökade temperaturen med 0,4-0,5 grader. Solomons resultat tyder alltså på att den mänskliga påverkan på temperaturen kan reduceras till drygt 0,34 grader fram till början av 2000-talet.
Med så små siffror för mänsklig påverkan kommer AGW-teorin i gungning. Upptäckten av bruna moln, som höjer temperaturen med en fjärdedel av den registrerade kan också bidra till att reducera beviskraften för teorin om den förstärkta växthuseffekten. Den brukar dock "räddas" med hävdandet att aerosoler motverkat stoftpartiklarnas uppvärmande effekt. Men Richard Lindzen betraktar aerosolteorin som en svagt grundad ad hoc-hypotes. Om detta stämmer svarar den förstärkta växthuseffekten bara för drygt 0,2 graders temperaturökning.
Intressant är forskargruppens påstående att vattenångans minskning under 00-talet är en av förklaringarna till att temperaturen inte stigit. Man skriver: " this acted to slow the rate of increase in global surface temperature over 2000 to 2009 by about 25% compared to that which would have occurred due only to carbon dioxide and other greenhouse gases". Hur detta är förenligt med att gruppen tycks erkänna att det inte pågått någon uppvärmning alls återstår att se.
I Vetenskapsradion säger en forskare följande om vattenångans variationer: "Det har bidragit till en temperaturökning fram till 2000-talet, men faktiskt orsakat en viss temperaturminskning efter år 2000, kommenterar klimatforskaren Jörg Gumbel vid Stockholms universitet, rapporten." Om detta är sant har alltså vattenångans minskning eliminerat ca 0,2 graders förväntad uppvärmning och därtill bidragit till en viss minskning. Det är definitivt svårt att förena med det citerade påståendet i abstract.
Både Gumbel och Vetenskapsradions Gustaf Klarin förefaller noga med att understryka att resultaten inte "ifrågasätter att det trots allt pågår en mänskligt påverkad global uppvärmning". Detta är naturligtvis politiskt korrekt att påstå. Men nog ser det ut som om koldioxidhypotesen har försvagats. Jag ska försöka få tag i själva artikeln för att kunna precisera vad som kan sägas.
Andra bloggar om: växthuseffekten, global uppvärmning, vattenånga, klimat, miljö, IPCC, politik på intressant.se
Etiketter: växthuseffekten